Linda Voortman en Marianne Thieme Beste Webpolitici van 2012

Emile Roemer, Diederik Samsom en de VVD-website vallen ook in de prijzen 

De winnaars van de Beste Webpoliticus 2012 zijn bekend! Een deskundige jury verkoos Linda Voortman (GroenLinks) tot Beste Webpoliticus van 2012. Volgens de jury heeft Emile Roemer de beste persoonlijke website, is Diederik Samsom de beste social mediagebruiker en heeft de VVD de beste landelijke partijwebsite. Marianne Thieme (PvdD) wint de publieksprijs Beste Webpoliticus 2012: zij kreeg op www.bestewebpoliticus.nl de meeste stemmen voor haar online activiteiten.

Beste Webpoliticus 2012 (juryprijs): Linda Voortman

Linda Voortman (GroenLinks) weet internet in de volle breedte effectief in te zetten. Haar website is veelzijdig, actueel, herkenbaar, goed geschreven, strak vormgegeven en een portal naar haar andere activiteiten op het web. Voortman gebruikt de sociale media waarvoor ze bedoeld zijn. Ze zendt niet alleen, maar luistert veel en gaat de dialoog aan met kiezers. De jury roemt bijvoorbeeld  haar #zorguur, een Twitterspreekuur over de zorg. Ook Facebook en Hyves zijn springlevend bij Voortman en worden op de juiste manier ingezet.  

Beste Webpoliticus 2012 (publieksprijs): Marianne Thieme

Naast de juryprijzen, is er ook een publieksprijs. Heel Nederland kon stemmen op zijn of haar favoriete Beste Webpoliticus. Marianne Thieme (PvdD) kreeg de meeste stemmen en wint daarmee de publieksprijs Beste Webpoliticus 2012. De Partij voor de Dieren profileert zich als multimediale partij en dat maakt de partij onder leiding van Thieme ook dubbel en dwars waar. Met sociale media, mobiele apps en een interactieve website bespeelt de partij de kiezers en vrijwilligers.

Beste Social Mediagebruiker: Diederik Samsom

Samsom twittert niet alleen tijdens de campagne, maar ook ervoor en erna. Hij zendt niet alleen, maar geeft ook persoonlijke reacties op vragen of stellingen van zijn volgers. Zijn tweets zijn een goede balans tussen privé en politiek. Zijn tweets bleven de jury dan ook het meest bij. Samsoms fanpage op Facebook ziet er verzorgd uit en is actueel. Er wordt regelmatig gepost, en deze posts zijn voor de volger zeker interessant, omdat er naast tekst ook vaak een filmpje of foto bij staat.

Beste Persoonlijke Website: Emile Roemer

Er zijn volgens de jury bijzonder weinig politici die goede persoonlijke websites hebben. De site van Emile Roemer is hierop een uitzondering. De website van Roemer is zeer actueel en informatief. Roemer schrijft regelmatig een persoonlijke, lekker leesbare column. De jury was ook enthousiast over de vormgeving van de site. De navigatie is gemakkelijk met een kolom aan de rechterkant én aan de linkerkant, waardoor informatie over Roemer en zijn acties snel te vinden is. Met deze site krijgt de kiezer écht een goed, volledig en persoonlijk beeld van Roemer.

Beste Landelijke Partijwebsite: VVD

De VVD-site is volgens de jury de beste campagnesite van 2012. De vormgeving is strak, overzichtelijk en zeer functioneel. Op de website is het meteen duidelijk waar de partij voor staat: de drie belangrijkste standpunten (tevens de verkiezingsslogans op de posters) staan meteen bovenaan. Er gaat weinig ruimte verloren aan een enorme spread met een gigantische foto (zoals bij het CDA). Je vindt snel relevante informatie, de kandidatenlijst is verzorgd en sociale media zijn prima geïntegreerd.

De algemene indruk van de jury

Afgezien van deze prijswinnaars, was de jury bepaald niet onder de indruk van de online activiteiten van de politici. Velen laten online kansen liggen om zich te profileren en om contact te zoeken met de (zwevende) kiezers. Vooral de persoonlijke websites laten te wensen over. Er is weinig durf en originaliteit op het web, op wat uitzonderingen na. Eervolle vermeldingen zijn er bijvoorbeeld voor de gedurfde website van Dave Ensberg (CDA) of het effectieve twittergebruik van Tofik Dibi (GroenLinks).

De juryleden

De jury bestond dit jaar uit Boris van der Ham (oud-Tweede Kamerlid D66 en Beste Webpoliticus van 2006 en 2010), Chris Aalberts (onderzoekt de rol van sociale media in de politiek), Frank Janssen (trendwatcher en oprichter van het populaire blog Frankwatching.com) en Willem Hendrikx (schrijver van het boek ‘Schrijven voor het beeldscherm’). 

Prijsuitreiking: wilt u erbij zijn?

Vandaag (10 september)  rijdt de redactie van de Beste Webpoliticus door het land om de winnaars te feliciteren en de prijzen uit te reiken. Neem contact met ons op als u erbij wilt zijn. Voor meer informatie en een extra toelichting op de prijzen en winnaars kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.

Meer informatie:

Redactie Beste Webpoliticus

Tommy Hopstaken
Ariënne de Vreugd

Telefoon: 06 23 855 928 / 035 - 623 77 85 

www.bestewebpoliticus.nl
info@bestewebpoliticus.nl
www.twitter.com/bestewp
www.facebook.com/bestewp

Datum: 10-09-2012

|

Poll

Welk digitale medium gebruikt u het meest om de verkiezingsstrijd bij te houden?
Twitter
Facebook
YouTube
Hyves
weblogs
persoonlijke sites van politici
landelijke partijsites
nieuwssite
anders

 
 Bekijk de resultaten.