Historie Beste Webpoliticus

De landelijke verkiezingsstrijd in de zomer van 2012, zijn niet de eerste verkiezingen die de Beste Webpoliticus scherp in de gaten houdt. In 2011 reikten we prijzen uit aan politici in de race voor de provinciale verkiezingen. In juni 2010 analyseerden we het digitale gedrag van onze landelijke kopstukken. Net daarvoor, in maart 2010 volgden we de lokale politici tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. In 2009 en in 2006 bemoeiden we ons met respectievelijk de Europese en de landelijke verkiezingen. Boris van der Ham (2x), Femke Halsema, Jeroen Fritz, Martijn Vroom, Fred Teeven, Ivo Thijssen, Sabine Uitslag, Harmen Binnema: een paar grote winnaars uit het roemrijke verleden van de BWP.

Tweede Kamerverkiezingen 2006

Tijdens de eerste ronde van Beste Webpoliticus stonden de Tweede Kamerleden centraal. In deze fase ontdekten zij de sociale media net.  Hier en daar hielden politici een weblog bij of maakten voorzichtig een YouTubefilmpje.

Grote winnaars waren Sabine Uitslag en Boris van der Ham.

Europese verkiezingen 2009

Tijdens de Europese Verkiezingen volgden we de partijen op de voet. Steeds vaker bepaalden sociale media de kanshebbers. Het oude weblog werd nauwelijks meer bijgehouden, maar tweets en krabbels op hyves waren er in overvloed.

Mailtjes beantwoorden bleek tijdens deze verkiezingen de gemoederen goed bezig te houden. Zo'n 70% van de kandidaten beantwoordde hun mailtjes maar slecht. Direct contact met de kiezer bleef dus een lastig thema.

Uiteindelijk won Ivo Thijssen met grote overtuiging de prijs voor Beste Webpoliticus. Hij was steeds actief op alle fora, veranderde zijn websites als dat nodig was en liet zien dat je wel degelijk snel en actief contact kunt hebben met kiezers. Grote verliezer was Geert Wilders. Zijn prijs wacht nog steeds op hem.

Gemeenteraadsverkiezingen 2010

Lokale politici zetten de nieuwe media fanatiek in. Ze grepen alle digitale middelen aan om het contact met de burger te versterken.

Twitter breekt definitief door. De BWP organiseerde een succesvol, licht chaotisch, maar drukbezocht Twitterdebat. De winnaar van onze verkiezing twitterde zelfs tijdens de uitreiking van zijn prijs.

Lokale politici beantwoordden sneller, inhoudelijker en persoonlijker hun mail dan Europese politici. En we kwamen tot de conclusie dat de gemaakte YouTubefilmpjes eigenlijk erg weinig effect sorteerden. 

Jeroen Fritz won de juryprijs, Martijn Vroom de publieksprijs.

Landelijke verkiezingen 2010

De kracht van Twitter speelt nog steeds een grote rol tijdens. Vooral Halsema en Pechtold halen vaak het nieuws met hun Tweets. Hyves begint aan populariteit te dalen. Vier winnaars in 2010Daarvoor in de plaats zien we Facebook langzaam opkomen. Zal deze trend doorzetten in de Provinciale Statenverkiezingen?

Wat ons opvalt in 2010 is de slechte schrijfkwaliteiten van de grote lijsttrekkers. In een onderzoek ontdekken we dat hun weblogs zijn zelden inspirerend of vlot geschreven zijn. Grote lappen tekst beleidstaal of juist kinderachtige Jip en Janneketaal. Alleen Emile Roemer weet de juiste toon te raken.

Boris van der Ham wint voor de tweede keer in zijn carrière de prijs Beste Webpoliticus. Zowel de deskundige jury als het Nederlands publiek vindt dat Van der Ham het slimst gebruik maakt van de digitale media. Hij heeft een levendige website, twittert erop los en heeft een goedbekeken YouTubekanaal.

Provinciale Verkiezingen 2011

De digitale strijd in aanloop naar de Provinciale Verkiezingen van 2011 is fanatieker dan ooit. Het lijkt alsof we definitief afscheid kunnen nemen van Hyves. Maar Twitter blijft ongekend populair en Facebook groeit en groeit, maar is nog niet op z'n hoogtepunt.

Sommige partijen halen alles uit de kast om kiezers digitaal aan zich te binden. Zo vinden we 3D-campagnes (met 3D-bril een levensecht filmpje kijken), interactieve vraagbaken (je krijgt direct antwoord op je vraag in de vorm van een politicus die over je scherm loopt) of soft-erotische YouTubefilmpjes waarmee politici hopen op een echte 'viral'.

Onze argumentatiedeskundigen onderzoeken kritisch de partijprogramma's die online staan en komen tot de conclusie dat deze qua vorm én inhoud vaak te wensen over laten.

De Beste Webpoliticus van 2011 is Harmen Binnema (GroenLinks Noord-Holland). De publieksprijs gaat naar Rosa van der Tas (D66 Zuid-Holland).

|

Poll

Welk digitale medium gebruikt u het meest om de verkiezingsstrijd bij te houden?
Twitter
Facebook
YouTube
Hyves
weblogs
persoonlijke sites van politici
landelijke partijsites
nieuwssite
anders

 
 Bekijk de resultaten.